Lidt om kritik ….

Lidt om kritik i parforholdet – og andre relationer

Stjålet fra www.piktokritik.dkKonstruktiv kritik er en af de fineste former for kærlighed, selvom det svider lige i øjeblikket. God konstruktiv kritik giver din kæreste (ven / kollega / …) mulighed for at blive et bedre menneske. Kritik, der ikke er konstruktiv er til gengæld per definition destruktiv – og destruktiv kritik ligner at flashe sit eget dårlige selvværd – og et forsøg på at få den anden ned med nakken.

  1. Tag kritik og negativ feedback alvorligt – kæresten brokker sig muligvis over noget, der er “ingenting” – men så er der noget andet, dybere, der er i vejen
  2. Gå ikke i forsvar eller i sort over kritik, men tænk over den en ekstra gang – Du ER ikke håbløs, men der er sikkert noget ved din adfærd eller kommunikation, der kan forbedres.
  3. Erkend dine svage sider – ellers bliver du aldrig bedre. Den, der står stille i en verden (og et parforhold) i forandring, kommer bagud.
  4. Vær bevidst om, hvilken type kæreste du ønsker at være, og på hvilke punkter du gerne vil udvikle dig – både som menneske generelt – OG som kæreste.
  5. Vær åben for at udvikle dig, men gør dig også klart, hvad du kan ændre ved dig selv og hvad du ØNSKER at ændre ved dig selv – Du er ikke modellervoks. Udvikling handler om “at vikle sig ud” af det du er blevet viklet ind i – IKKE om at blive en anden, end den du i virkeligheden er inderst inde.Stjålet fra www.wulffmorgenthaler.dk
  6. Brug kritikken konstruktivt og offensivt — Gør noget og ryk på det, der kan rykkes på, og sig “pyt” til resten. Og det er ikke “noget for noget” – du får altid selv noget ud af at forandre dårlig adfærd, så din kæreste skylder dig ikke noget fordi du har rettet en fejl.
  7. Tal med kæresten! Gå i dialog med din kæreste – det går ikke væk af sig selv – tværtimod vil utilfredsheden ofte ligge og gære og samle andre problemer som en magnet tiltrækker jernspåner. NU er som regel det bedste tidspunkt til at handle på det.
  8. Giv din kæreste mulighed for at snakke og bitche med ven/inderne uden at du er der, uden at blande dig og uden at du skal have et referat. Det hedder “privatliv” og er en nyttig sikkerhedsventil.
  9. Sørg for løbende snak – både den dybe og snik-snakken med dine venner og familie, hvis du har en, der kan lytte. Hvis du mangler nogen at snakke med så er det prioritetet nr. 1 – anskaf dig nogle venner – NU!
  10. Drop søforklaringerne og de dårlige undskyldninger — ISÆR over for dig selv, mens også over for din kæreste, dine venner og din familie. Eller på helt kort form: Hold op med at lyve!

Hvis der er mange konflikter i luften og det hele er svært, så overvej 1-2-3-reglen.

  1. første gang det sker, så være overbærende og lad det passere – vær stor og tilgiv
  2. anden gang det sker, så vær opmærksom – vær stadig stor og tilgiv, men lad være med at være dum eller naiv
  3. tredie gang det sker, så ER det en tendens – og så skal du gribe ind, komme med den konstruktive kritik og få stoppet processen inden det bliver til et mønster

En god undskyldning indeholder ingen bortforklaringer eller “hvad med dig selv”. Lær sætningen

“Undskyld, det var forkert af mig, det er jeg ked og jeg vil virkelig prøve at forbedre det”

Lær den udenad, træn den tusind gange – og lær den så dybt, at den reelt kommer fra hjertet og ikke bare bliver et holdkæft-bolche.

HUSK også at konstruktiv kritik er

  • upersonlig – det er det du gjorde / sagde / glemte, der er noget i vejen med. Det er IKKE den, du er!
  • hurtig – den skal ikke gemmes til alle har glemt selv situationen. Der KAN være tilfælde, hvor det er smartest at vente, men generelt set er kritik tæt på “forseelsen bedre end den, der gemmes længe.
  • konkret og specifik – “ligesom i onsdags da du …” hvis ikke det kan henføres til et konkret eksempel, en bestemt situation, adfærd eller sammenhæng, så kan det ikke genkendes og dermed ikke rettes.

pakket ind i ros og anerkendelse:

  • Ros først for noget konkret og specifikt (så åbner du modtageren)
  • Kom med det gode råd / øve-punktet / den konstruktive kritik
  • Afslut med at rose en gang til, denne gang for det personlige – så sætter du et plaster på såret.

Hvis kritikken stadig hagler ned, selvom du følger ovenstående, så er der sikkert nogen, der hælder deres eget lort ud over dig. Så er det OK at sige tydeligt fra – og om nødvendigt flytte dig inden dit selvværd tager skade.

Indkøbskurv
Scroll to Top