fbpx

Dansk film får nosserne tilbage

Artikel i Information om nye manderoller og voldsom maskulinitet i dansk film, som bl.a. Kenneth Reinicke og jeg får spalteplads til at mene noget om. Læs hele artiklen her: Dansk film får nosserne tilbage

»I de nye film, er der kommet et fokus på de mørke sider af maskulinitet, det der hedder The Dark Side i Star Wars. Hvor man slår ihjel for eksempel. Mørke sider som samfundet har gjort til noget forkert og forsøgt at fortrænge. Og det er jo dem, der får plads i Valhalla Risings ur-univers: det enøjede, det voldelige,« siger Tomas Friis.

Mandekroppens voldspotentiale
Det seneste årtis film har dyrket billedet af manden som familiefar, der skal holde styr på dagligdagen. Det har været med til at undertrykke de aspekter af maskulinitet, som nu dukker frem i filmene, mener mandeterapeuten. Og det er nødvendigt at få dem frem igen, mener han.

»Energien, som Mads Mikkelsen bruger til at svinge sværdet, det er altså den samme energi, som både mænd og kvinder efterspørger for tiden: handlekraft. Han kan godt bruge sværdet til at slå ihjel med, men han kan også stikke det i jorden og sige: ‘Hertil og ikke længere!’ Det er et opgør med den demokratiske vatpik,« siger Tomas Friis.

»De der mandeterapeuter! Man kan mene meget om dem, men nogle gange tør de bare sige det, som vi andre tænker,« siger Kenneth Reinicke, der er sociolog og mandeforsker på Roskilde Universitet.

Det er sjældent jeg synes Kenneth Reinicke siger noget fornuftigt, men denne gang er jeg enig :-)

Indkøbskurv
Scroll til toppen