Vinder-Kvinder og taber-mænd

Hr. og fru Danmark anno 2030 (eller: Kvinder skal til at gifte sig nedad!)

Årets optag på de videregående uddannelser bekræfter, at kvinderne vælger de lange, prestigefyldte universitetsuddannelser, mens mændene hellere vil hurtigt ud på arbejdsmarkedet.

Det skriver Politiken idag i artiklen Hr. og fru Danmark anno 2030 – efter at 46.000 unge i går fik besked om, hvilken uddannelse de er optaget på.

Hovedpointen er, at tendensen fortsætter: Det er især kvinderne, der vælger de lange og prestigefulde uddannelser som fx. Jura, psykologi, medicin etc.- her fører kvinderne 60-40. Mens de unge mænd i højrere grad vælger de direkte erhvervsrettede og i det hele taget kortere uddannelser.

Sådan har det været i en årrække – man kan sige at selv om ligestillingen ikke er slået igennem på ledelsesniveauet i virksomheder, organisationer eller det politiske liv, så er der meget der tyder på at kvinderne på længere sigt sætter sig på “embedsapparatet” – de videnstunge områder i samfundet.

Der er mange interessante og finurlige betragtninger i artiklen, men et spørgsmål tages ikke op. Og det er spørgsmålet om, hvorvidt udviklingen vil fortsætte med at øge antallet af single-familier. Fordi det (betinget af kultur og tradition) har været sådan at kvinder gifter sig opad og mænd gifter sig nedad.

Med flere og flere højtuddannede kvinder og relativt færre og færre højtuddannede mænd bliver det simpelthen sværere for de højtuddannede kvinder at finde en mand de gider.

Artiklen har nogle betragtninger om, at de fagområder mændende så kaster sig over (istedet for de, hvor kvinderne fremover vil komme til at dominere) vil få ny prestige – mere eller mindre alene fordi mændende kaster sig over dem (!)

Udover det tvivlsomme i den forventning i sig selv, er der lige én detalje jeg undrer mig over: Hvor ER disse “nye” områder? Bliver der opfundet nye jobs? Eller betyder det at mænd fremover vil kaste sig ind i traditionelle kvindeområder? Det sidste er stærkt tvivlsomt.  Om det især er pga. af jobindholdet, den manglende prestige eller de lave lønninger er vist ikke helt sikkert, men de traditionelle kvindefag indenfor omsorg og pleje udviser ingen tegn på mere maskulin søgning.

Min konklusion er, at der VIL blive flere kvinder, der ikke kan finde en mand de vil have. Hvis altså ikke tendensen til at kvinder kigger opad og mænd kigger nedad i partnerjagten ændres.

Nogen bud på, hvordan vi ændrer på dén tradition?

Indkøbskurv
Scroll to Top