Hvorfor er det lige efter ferien, det går galt i parforholdet?

Blev jeres ferie ikke den vitaminindsprøjtning til parforholdet og familien, som i trængte til? Men derimod en mere eller mindre intensiv række af skænderier, halve succeser, brudte løfter og især skuffede forventninger? ”Nu skulle vi jo ellers hygge os og have det så rart sammen”.

StrandUforholdsmæssigt mange forhold kommer i krise under eller lige efter ferien. Både sommerferien og de andre ferieperioder er højsæson for krise i parforholdet.

Der er flere grunde til at det alt for ofte går sådan: For det første glemmer vi at afstemme forventningerne. Hvad vil i hver især have ud af ferien? Og det gælder både far, mor og ungerne.

Hvis han helst vil ligge på stranden med en krimi og en kold øl, mens hun vil på sightseeing og opleve de lokale seværdigheder kan det let blive til “Hvorfor fanden kan hun ikke bare slappe af”, mens hun tænker “Han gider heller ikke være sammen med mig – selvom vi har fri”. Børnene vil måske gerne opleve noget vandland eller den lokale udgave af Bonbonland – og ingen af forældrene har overskud til det. Resultat: masser af skænderier og en i bedste fald halvgod ferie.

Så husk at tale om hvad i gerne vil have ud af ferien – og prøv at tilgodese de forskellige behov. Og planlæg inden i tager hjemmefra; faktisk allerede inden i bestemmer rejsemålet og ferieformen. Lav et familieråd, hvor alle kommer til orde. Selvom det er de voksnes ansvar og beslutning, så tag børnene med på råd. I stedet for at diskutere hvor i skal hen, så start med at finde ud af, hvad i gerne vil opleve: Skal det være dase-ferie, oplevelsesferie eller aktivferie med fx masser af sport. Og skal omgivelserne være palmestrand, storby eller natur. Og skal det være i bil, med fly eller vandrestøvler?

Der er masser af muligheder for at kombinere tingene så alles ønsker bliver i hvert fald delvist opfyldt. Især, hvis i er åbne overfor, at i ikke behøver at være sammen alle døgnets 24 timer. Hvorfor ikke gøre noget hver for sig i noget af tiden, så er der også en masse at snakke om, når i fortæller om jeres oplevelser.

For det andet er mange familier eller parforhold så stressede i hverdagen, at vi slet ikke er vant til at være sammen så intensivt, som vi er i ferierne. I stedet for reelt at være sammen nogle få timer om eftermiddagen / aftenen skal vi pludselig fungere sammen nærmest 24 timer i døgnet i to eller tre uger i træk. Og der har vi tit glemt hvordan man bare ER sammen – uden at der skal foregå en hel masse. Vi har glemt at øve os i samtalen og i at have tid nok.

Prøv at tænke tilbage til dengang i var nyforelskede og kunne tale sammen hele aftenen og hele natten med. Hvad er forskellen? Helt grundlæggende prioriterede i hinanden og forholdet højt – som regel højere end alt andet. Nu, hvor forelskelsen er afløst af hverdag, indkøb og bleer har i måske fået sat jeres egne uopfyldte behov højere på hitlisten. Og i har (måske for længst) opdaget, at drømmeprinsen / -prinsessen ikke var helt som i havde håbet på. Og i stedet for at tænke på hvordan i kan være noget for kæresten kommer det let til at handle om, hvordan kæresten kan være noget for jer. Hvis kommunikationen så oven i købet ikke er for god (og det er et af de klassiske problemer i mange forhold), så skal kæresten oven i købet selv regne ud, hvad det er i forventer.

Det tredje almindelige problem er, at konflikten mellem aktivitet og samvær. Børnene (og de voksne med) er vant til at der sker noget hele tiden. Evnen til at kede sig ordentligt og lave ingenting er blevet meget ringere. – der skal hele tiden ske noget. Hvis man så heller ikke er enige om, hvad der skal ske, så revner familie-ballonen midt på camping-pladsen, hotellet eller i Disneyland eller den lille Parisercafe.

Gode råd til en afstressende familie-ferie:

  • Tal sammen inden i planlægger jeres ferie. Hold familieråd og vær åbne over for hinandens ønsker til sted, omgivelser, ferieform osv. Med lidt opfindsomhed er som regel plads til at alles ønsker og behov kan tilgodeses – og kompromis’erne kan indgås i ro og mag derhjemme i stedet for når det er for sent. Så har de ”mindst tilfredse” også mulighed for at vænne sig til tanken.
  • Sørg for at stresse af og ”komme til stede” inden i tager af sted. Hvis i skifter direkte fra det stressede job (hvor alting skal afsluttes og afleveres inden ferien) til sommer og masser af tid, er det ikke så underligt at det er svært at få det hele til at fungere. Brug gerne et par dage på at komme ned på jorden – sammen – inden i tager af sted. I kan bruge tiden på at pakke, og på at tale om jeres forventninger – og selvfølgelig glæde jer til i skal af sted.
  • Brug evt. et par dage på at ”lande” når i er kommet hjem, inden hverdagen starter igen. Den energi i har samlet sammen kan let forsvinde som dug for solen, hvis i går direkte fra ferie og afstresning til fuld damp på jobbet.
  • Sørg for at have noget underholdning med hjemmefra, som i kan være fælles om som børnefamilie: DVD-film til bilturen er fint nok, men når i så er kommet til campingpladsen, så sluk fjernsyn og Playstation og gør noget sammen; spil kort, matador eller hvad der nu passer til jeres familie. Det samme gælder selvfølgelig ved de færdigpakkede ferier: Sørg for at have noget med i kan være sammen om – som par eller som familie.
  • Hvis i ikke er ”action-familie” til hverdag, så lad være med at pakke ferieprogrammet for hårdt. Sørg for at der er afveksling og tid til bare at være sammen uden at der skal være aktivitet fra tidligt til sent hver dag.
  • Sidst men måske allervigtigst: Tal sammen. Om hvad i tænker, hvad i har behov for, hvad i oplever og hvad i har brug for fra jeres partner. Kommunikation er – som sædvanligt – nøglen til at få en god tid sammen.

Læs også artiklerne
Tal sammen – og bliv sammen med Jørn Laursen i Berlingske
7 regler for god dialog om, hvordan man sikrer at samtalen skaber nærhed, tillid og respekt

Indkøbskurv
Scroll to Top
Scroll til toppen