Hold så op …. eller begynd!!

Selvom kommunikation er en svær ting, så kommunikerer vi rigtigt meget. Meget af tiden går det godt, og vi får udtrykt det, vi gerne vil udtrykke – og den vi har dialogen med agerer og reagerer på en måde, som vi gerne vil have. Men vi laver også masser af fejl i den måde vi kommunikerer med vores børn, kæreste, kolleger venner osv. Tit går det altså fint, men oplever du nogensinde at det, du beder om ikke sker? som i “aldrig” eller “næsten aldrig”? Uanset

  • hvor mange gange du beder kæresten om at holde op med at smide de sure trusser ved siden af vasketøjskurven, så lander de der på magisk vis igen og igen – og igen.
  • hvor tit du beder ungerne om at lade være med at rode, så bliver der ved med at ligne en losseplads
  • hvor mange gange du har bedt manden om at lade være med at invitere gæster uden at checke om du har planer i forvejen, så står du med middagsgæster når du havde tænkt dig en hyggelig aften i biografen.

Vi har det med at udtrykke vores ønsker som noget vi gerne vil undgå i stedet for at bede om det vi gerne vil have – og i praksis virker det elendigt. Hjernen kommer simpelthen til at fokusere på det man bliver bedt om.  Og hvis du kommunikerer “rod” og “ikke”, så fokuserer hjernen på rod og det, du ikke vil have => du får mere rod og mere af det du ikke vil have. Hvad tror du der sker  hvis du beder om det du vil have i stedet:

  • “Skat, jeg bliver glad når du rammer vasketøjskurven, så her ser pænt og ryddeligt ud, for så kan jeg slappe meget bedre af”.
  • “Unger, jeg vil gerne have i lægger legetøjet på plads når i er færdige med at lege med det, så er der plads til at i kan tage noget andet frem”
  • “Når du husker at spørge mig om vi skal noget, inden du inviterer andre kan jeg bedre hjælpe med at organisere alting…”

Det er selvfølgelig ingen mirakel-kur, men når du vender fokus fra det du ikke vil have – eller gerne vil væk fra – til det du gerne vil have og den situation du gerne vil opnå, så vil dine omgivelser begynde at reagere mere i den retning du gerne vil have. Du får bedre opfyldt dine behov og få mindre frustration over at tale for døve ører. Og din kæreste får mindre brok og skældud.

I forlængelse heraf – istedet for at forlange at kæresten skal lave sin adfærd om, så prøv at forklare hvad DU har brug for – og hvorfor

  • “Jeg synes du er fraværende og det gør mig ked af det” ….. kan vendes om til
  • “Jeg er lidt slidt idag, og jeg har brug for noget omsorg og opmærksomhed. Vil du hjælpe mig?”

Når du fortæller hvad dit behov er – og hvordan din kæreste kan hjælpe dig med at opfylde det – så respekterer du din partner i stedet for at stille krav om at han/hun skal løse dit problem. Du tager ansvaret for hvor du har det, og giver kæresten mulighed for at hjælpe dig. Husk, at alle mennesker gør det bedste de kan med de forudsætninger og ressourcer de har. Hvis du kommunikerer positivt og fremadrettet i stedet for negativt og bagudrettet, så gør du det lettere for kæresten at gøre sit bedste.

Læs også om 7 regler for god dialog

Indkøbskurv
Scroll to Top