En mand, vi ikke taler om – prostitution i Norden

Så kom resultatet – det første i hvert fald – af den store Nordiske prostitutionsundersøgelse, sponseret af Nordisk Ministerråd og gennemført af 11 danske, svenske, norske, finske og islandske forskere. Resultatet af anstrengelserne blev præsenteret på en konference den 16-17 oktober.

Og resultatet er (min tolkning) bl.a at

  • der er flere mænd end kvinder der sælger eller har solgt seksuelle tjenesteydelser
  • der er stort set kun én gruppe af prostituerede, hvis vilkår er undersøgt – og det er de ringest stille (de synlige) gadeprostituerede. Disse resultater bliver til gengæld ganget op til at gælde for alle (!)
  • der mangler i enorm udstrækning viden om en masse forhold i og omkring prostitution
  • den beskedne viden der faktisk er, bliver skamredet og misbrugt i forsøget på at fremme et forbud mod salg og/eller køb ad sex.

Jeg vil gerne stjæle et citat fra konferencen (sakset fra denne artikel på information.dk)

På samme måde beklager Nell Rasmussen, tidligere leder af PRO-Centret og forfatter til håndbogen Prostitution i Danmark, under en paneldebat det, hun kalder “en videns-tømning” af debatten.

“I den offentlige debat har kvindeorganisationer og kristne hjælpeorganisationer gået sammen om at fremme ligestillingsperspektivet, men debatten er blevet stærkt ideologiseret. Der er skabt et billede af den prostituerede som det ideelle og værdige offer: Hun har været udnyttet i barndommen, er stadig offer for udnyttelse, og hvis hun er udlænding, er hun handlet. Det billede har også fæstnet sig hos politikerne. Problemet er bare, at der ikke er noget empirisk grundlag for de påstande. Debatten er blevet videnstom. Fra at være baseret på den viden, vi trods alt har, er den blevet udelukkende holdningsbaseret.”

“Det betyder desværre for kvinderne i prostitution, at den lovgivning, man diskuterer at indføre, bliver baseret på en debat, som i stedet for at bringe kvindernes synspunkter frem, som de handlende subjekter, de er, overhøres og usynliggøres kvinderne, så andre må repræsentere dem.”

Fra salen får Majken Lundberg fra Kvinderådet mikrofonen i hånden for at stille et spørgsmål. Hun synes, det er urimeligt, at Nell Rasmussen kommer med sådanne beskyldninger uden at nævne navne. Hun vil gerne vide, hvem det er, der fordrejer debatten. Om det er hendes egen organisation, Kvinderådet, for eksempel.

“Når jeg ikke nævner navne på den måde, er det mest fordi, jeg tror, det er uinteressant for vores nordiske kolleger at høre om den slags detaljer,” svarer Nell Rasmussen.

“Du kan da bare sige, hvem det er,” insisterer Majken Lundberg.

Og det gør Nell Rasmussen så:

“Det er blandt andet Kvinderådet, det er Dansk Kvindesamfund, det er Rederne. De reproducerer gamle data og synspunkter, som ikke er substantierede.”

Konferencerapporten kan downloades fra Nordisk Ministerråd

Indkøbskurv
Scroll to Top