FAQ om Coaching
Se også:
- Se de ledige tider kalenderen her
- FAQ om parterapi
- FAQ om mandegruppen
Spørgsmål og svar om individuel coaching. Nedenfor er samlet en række af de mest almindelige spørgsmål og svar omkring Coaching, eller life coaching, som det også kaldes. Hvis der er noget du gerne vil have uddybet er du meget velkommen til at kontakte mig.
Hvad er coaching?
- Coaching er en struktureret samtalemetode, hvor coachen gennem spørgsmål hjælper klienten til at reflektere og få klarhed over tanker, ønsker og mål. Samtalemetoden kaldes nogle gange “Sokratesisk dialog” – efter den berømte filosof Sokrates.
Er coaching terapi?
- Coaching er ikke rådgivning eller terapi. Terapi handler typisk om at behandle problemer, hvis årsag stammer fra fortiden – fx. barndommen. Det kan fx. være tale om angst, depression, tvangsmæssig adfærd osv. Coaching handler om fremtiden – der arbejdes med hvordan klientens adfærd og tankemønstre kan ændres i en mere positiv retning.
- Coaching er heller ikke rådgivning, fordi alle løsningerne kommer fra klienten. Coachen hjælper med at finde dem frem, men siger ikke noget om, om den ene eller den anden løsning er bedre. For det ved klienten typisk bedst selv.
Er coaching kun for folk med problemer?
- Nej! Coaching hjælper med at sætte fokus på dine egne evner, styrker og ressourcer. Meningen med coaching er at du selv indeholder “det hele”. Det du får hjælp til er at finde frem til alt det du kan.
- Med andre ord: Coachen stiller spørgsmål, som gør at du selv finder rigtige svar…
Hvorfor går man til coach?
- Typisk fordi klienten synes, at livet indeholder for lidt af “det gode” og for meget af det, der ikke betyder så meget. Det kan være i forbindelse med livet som sådan (deraf begrebet Life coaching) eller det kan være på mere specifikke områder som fx. job og karriere, børneopdragelse, valg af uddannelse eller andre ting. Ofte har klienten sådan en følelse af manglende “lykke” – livet er ikke slemt, det er ikke lækkert, det er bare sådan lidt “leverpostej-agtigt”.
Hvordan foregår coaching?
- Coaching gennemføres som personlige møder eller pr. telefon/mail. I min praksis foretrækker jeg at de indledende sessioner er personlige – så kan de evt. senere variere mellem personlige møder og telefon-møder.
- Sammen med coachen afdækkes din nuværende situation, ønskede mål og behov for ændringer. Sluttelig aftales det videre forløb for at understøtte processen frem mod den ønskede tilstand. Ved næste session taler vi om, hvad der er sket på fokusområderne siden sidst – og om dine evt. nye mål og ønsker.
Hvem kan bruge coaching?
- Alle personer, der ønsker at blive bedre til at klare private eller karrieremæssige udfordringer.
- De eneste klienter jeg afviser er klienter med misbrugsproblemer – man skal være stoffri og ædru i forbindelse med coachingen.
- Psykisk syge vil jeg typisk henvise til behandling hos psykolog, psykoterapeut eller psykiater. Coaching kan være relevant også ifm. psykiske lidelser, men da kun i samarbejde med læge eller fx. psykolog.
- Endelig skal klienten være mindst 18 år. Hvis du er mellem 15 og 18 år kan coachingen sagtens foregå – men det kræver dine forældres / værges skriftlige samtykke.
Er det svært at gå til coaching?
- Coaching er ikke det lette hop over det laveste gærde. Du kommer til at arbejde seriøst med dig selv, med dine mål og dine begrænsninger. Det kommer ikke af sig selv – men det er belønningen værd i form af en meget bedre sammenhæng mellem det du kan, det du vil og det du gør! Du får heller ikke en god kondi eller en flad mave ved at kigge i spejlet og drømme……
Tavshedspligt – hvad med den?
- Coachen har fuldstændig tavshedspligt – og du kan i øvrigt være anonym! Den eneste undtagelse er servicelovens paragraf 36 – som handler om svigt overfor børn. Hvis Coachen får viden om, at mindreårige omsorgssvigtes har han/hun pligt til at indberette det til myndighederne – typisk til socialforvaltningen.
Hvad koster det?
- Prislisten for private finder du her: Priser
- Prislisten for virksomheder finder du her: Priser for virksomheder mv.
Kan man prøve det? – book en Mini-session
- Hvis du er usikker på om jeg – eller coaching – i det hele taget er noget for dig, så er du meget velkommen til at booke en “minisession” første gang. Den tager typisk 30-45 minutter, den er gratis og den giver os mulighed for at møde hinanden og checke om der er den nødvendige kemi.
- Du præsenterer din baggrund og problemstilling og jeg fortæller om, hvad du kan forvente, hvordan det er at være klient hos mig og om de terapeutiske værktøjer og arbejdsmetoder jeg anvender – herunder arbejdsform, de retninger indenfor psykologien jeg tror på, tavshedspligt osv.
Hvor tit skal man komme?
- Det mest almindelige er ca. en gang hver eller hver anden uge de første gange og måske hver 3-4-5 uge senere i forløbet.
- Hvis det er mest praktisk for dig kan jeg også komme til dig – det forudsætter dog at du kan skabe rum og ro i et par timer: Dvs. pasning af børn osv., så du kan fokusere på coachingen. Derudover skal du bruge noget tid “sammen med dig selv” i hverdagen mellem sessionerne på refleksion og “hjemmearbejde”
Hvis du har andre spørgsmål eller vil have uddybet noget af ovenstående, så skriv helt uforpligtende til mig på tomas@tomasfriis.dk
Se de ledige tider i kalenderen her