Tal sexlivet i gang (eller: hvorfor han ikke lytter)

Hvis problemet i parforholdet er mangel på sex, så er en klassisk årsag ”han gider ikke snakke”. Så mister hun lysten, han bliver endnu mere tavs, hun lukker HELT for det varme vand.
Mangel på kommunikation giver frustrationer og konflikter, som hurtigt skader lystniveauet i den lille familie. Og så bliver det endnu sværere at kommunikere på en nærværende måde … den onde cirkel kører.

Det er selvfølgelig en lidt stereotyp fremstilling af forskellen på mænds og kvinders behov for kommunikation, men for rigtigt mange passer det – nærmest på en prik:

 • De fleste mænd er handlings- og løsningsorienterede. Manden er opdraget til, at hvis nogen taler om problemer, så kommer han fluks med en løsning. Me Tarzan, you Jane! Hun bliver irriteret og vil ikke have hans råd, han skal bare lytte.
  Hvis han er sammen med sine venner og snakken går om problemer med bilen, båden eller vandhanen, så SKAL han komme med et bud, ellers opfatter vi det som om han er ligeglad. Lidt generaliserende kan man sige, at de fleste kvinder opfatter selve processen ”at tale sammen og lytte til hinanden” som omsorg, og som selve opfyldelsen af deres behov. For de fleste mænd handler det mere om at ”give og tage”, være handlingsorienterede og selve problemløsningen.
 • Hun forventer at manden forstår det meste af, hvad hun siger. Allerede i det første punkt ovenfor er der plads til misforståelser. Det næste er, at mange mænd simpelthen ikke forstår (eller interesserer sig for) meget af det kvinden fortæller. Det er ikke en del af hans verden – det er uforståeligt, og derfor er det svært at holde fokus i samtalen.
  Gammeldags køns-fascisme? Prøv at tage 10 uge/månedsmagasiner rettet mod mænd og 10 rettet mod kvinder (hvis du altså kan finde 10 rettet mod mænd!!) og sammenligne indholdet – hvad er i fokus, hvad handler artiklerne om og hvordan er de skrevet…? Jeg vil stadig påstå, at der er stor forskel på, hvad mænd og kvinder interesserer sig for, og det smitter selvfølgelig af på, hvad vi kommunikerer med hinanden om.
 • Kvinder taler mere end mænd! Eller? Der er faktisk en del undersøgelser der tyder på at det er omvendt. Men det føles måske sådan, hvis det den anden taler om er uden for ens egen interesse-sfære. Hvis emnet er mere eller meningsløst – eller i hvert fald uinteressant – for den lyttende, så ER det svært at holde fokus og interesse fanget i længere tid ad gangen. Men hvis man følger spillereglerne (nedenfor) så behøver det ikke at være et kæmpe problem. Bare man er nogenlunde tilstede.
 • Multi-tasking eller fokus. En klassisk forskel på mænd og kvinder – og deres evne til at kommunikere – er forskellen på “vid-vinkel” eller “tele-fokus”. Ofte vil en samtale mellem to veninder springe fra emne til emne, efterhånden som associationerne kommer til; Mænd derimod taler som regel meget mere målrettet om ét emne. Når mænd og kvinder så taler sammen ender det ofte med at kvinden synes manden er lidt “langsom” mens han synes hun springer rundt i samtalen uden hoved eller hale.
 • Hun forlanger at han skal kigge hende ind i øjnene når de taler sammen – ellers føler hun ikke at han er interesseret i hvad hun siger. Når han se hende i øjnene når de taler sammen kommer han måske selv i kontakt med sorg og vrede over at have manglet nærhed tidligere i sit liv.
  Kender du selv det med at have svært ved at holde øjenkontakten med andre? Det er en klassiker, og ofte (men selvfølgelig ikke altid) føles det ubehageligt, fordi man har noget bagage med fra tidligere.

Man siger at øjnene er sjælens spejl. En af de nærhedsøvelser, der virker stærkt er at sætte to mennesker overfor hinanden og bede dem se hinanden dybt i øjnene mens de holder hinandens hænder. Sådan sidder parret 5-10 minutter uden at sige noget, bare observerende, kiggende, seende.

Det sker ret ofte at tårerne begynder at trille, fordi følelsen af nærhed er overvældende stor – og kontakten med glemte sorger og svigt og tidligere tiders mangel på nærhed pludselig føles meget voldsomt. Ubevidst undgår manden måske at komme i kontakt med disse følelser ved ikke at se sin elskede i øjnene.

Talen til din kæreste:

Hvis du kan genkende ovenstående i dine egne samtaler med kæresten, så kunne du prøve at sige noget i stil med følgende til ham:

”Det betyder meget for mit selvværd og min kærlighed til dig, at du lytter til mig. Vi lever på mange måder i forskellige verdener, og du behøver ikke forstå alt hvad jeg siger, bare du lytter til mig. Du behøver ikke forstå ret meget, bare du hjælper mig af med alle mine tanker –  så kan jeg slappe af med dig resten af aftenen, og så har jeg overskud til at interessere mig for de ting du går og tænker på.

Du behøver ikke komme med velmenende råd, jeg skal nok spørge dig hvis jeg har brug for det.

Du behøver ikke kigge mig i øjnene når vi taler sammen, hvis du bedre kan koncentrere dig om hvad jeg siger når du kigger et andet sted hen. Når jeg er færdig kan du evt. fortælle hvad du ville have gjort, hvis det var dig. På den måde kan jeg bruge noget af det du siger og smide resten væk”.

Ved at fjerne kravene fra kærestens skuldre du give ham lyst til at lytte og få et personligt udbytte af det.

Pudsigt nok, så kan manden sige stort det samme til sin kæreste, for selv om mænds behov for at tale om alt og intet som regel er mindre end gennemsnitskvindens, så gælder de samme regler for god kommunikation. Husk bare: Det er ikke gjort med at fortælle manden det én gang (og SÅ kan han vel fatte det!). Han er opdraget til – og har øvet sig i måske 30 år eller mere – at kommunikere om praktiske ting og lukke af for kommunikation om følelser, så hans måde at kommunikere ændrer du ikke på en enkelt lørdag aften.

Hvis problemet i parforholdet er mangel på sex, så kan man ofte ”risikere”, at ovenstående model er første skridt på vej mod løsningen. For mangel på kommunikation giver frustrationer og konflikter, som hurtigt skader lystniveauet i den lille familie. Og så bliver det endnu sværere at kommunikere på en nærværende måde … kan du se den onde cirkel?

Læs evt. artiklen om 7 regler for god kommunikation om, hvordan du kan gøre samtalen nærværende og rummelig – i stedet for lukket og ligegyldig.

Indkøbskurv
Scroll to Top