fbpx

Autentisk kommunikation – i nutid

En måde at kommunikere på, som er rettet mod at lære at “blive i nutid” i kommunikationen OG samtidig tage mest muligt ansvar for sine egne tanker, følelser og oplevelser er at øve sig på at svare hinanden med “hvad der er lige nu”.

Sæt noget tid af – fx. 5 eller 10 minutter ad gangen, hvor i kan være helt uforstyrrede. Brug et øjeblik på at komme i kontakt; Fx ved at sidde (eller endnu bedre stå) overfor hinanden mens i holder fuld øjenkontakt. En god måde at gøre dette på er ved at kigge på den anden parts venstre øje (i stedet for at forsøge at kigge på begge øjne / på næsen eller lign). Hav et afslappet blik – mere rettet “ind i den anden” end “på den anden”. Det er ikke en stirre-konkurrence eller “hvem blinker først”. Det handler blot om at betragte den anden og være i kontakt; også med dig selv. Slap af i krop og åndedræt.

Det vigtige i øvelsen er, at man konsekvent siger hvad der foregår på indersiden af en selv:

1) Den første starter med mærke efter – og sige

“jeg bemærker at jeg (vælg den mest fremtrædende af nedenstående)
har en følelse af __________ (fx. savn, vrede, glæde, træthed …)
tænker __________
mærker __________ (fx. en knude i maven, en varme i kinderne, en anspændthed i ryggen ….)

2) Derefter mærker den anden efter svarer den anden på præcis samme måde:

“Når du siger sådan, bemærker jeg at jeg (vælg den mest fremtrædende af nedenstående)
har en følelse af __________
tænker __________
mærker __________

3) Derefter svarer den første person på præcis samme måde som i 2), og i skiftes til at dele hvad der foregår lige nu.

Det er en rigtig god ide at holde lidt fokus på vejrtrækningen, på fødderne der står på gulvet osv; så er det lettere at “blive i kroppen” og dermed blive i nutid.

Det er VIGTIGT at holde formatet helt præcist og ikke ændre på formuleringen; det er samtidig en træning i at tage fuldt ansvar for sit eget i kommunikationen (JEG føler/tænker/mærker) i stedet for at lægge det over til den anden: DU gør mig / får mig til / tvinger mig ….

Hold hvert udsagn til en eller to sætninger, så det hele tiden bliver en vekselvirkning.

Slut af med at blive i kontakten uden ord et øjeblik, giv gerne et langt kram til sidst og tak hinanden for åbenhed og ærlighed.

Indkøbskurv
Scroll til toppen