Værdihjulet – serviceeftersyn til dit liv

Hvad er egentligt vigtigt i dit liv? Og bruger du tiden, dit fokus og din energi på det der er vigtigst – og på det, hvor du har mest brug for forandring?

Værdihjulet kan hjælpe dig med at få fokus på den del af dit liv, der trænger til “at blive gjort noget ved”. Øvelsen er delt i en række trin som gennemgås nedenfor

1. Brainstorm på dine værdier

VærdihjuletStart med at lave en liste over de områder af dit liv der er vigtige – fx vigtige for om du føler dig lykkelig. Du får det bedste resultat, hvis du skriver hele sætninger som f.eks.

  1. “Det er vigtigt at min familie er tryg”
  2. “At have penge nok til sjov og oplevelser”
  3. “At være glad for at gå på arbejde hver dag”
  4. “Vi skal have det godt sammen i familien”
  5. “At komme på ferie til udlandet hvert år”

i stedet for kun at skrive enkelte ord som “familie”, “økonomi” eller “tryghed”.

De næste trin bliver nemmere, hvis du skriver på små kort eller sedler – for eksempel Post-It lapper. Skriv kun én sætning på hver lap. Skriv løs indtil du synes du har dækket alt det, der er vigtigt. Det er fint hvis du ender op mange,  gerne 40 – 50 – 70 sætninger – jo flere jo bedre.

2. Positiv/negativ check

Gennemgå dine sætninger og check om de er positivt formuleret, så de handler om ting du gerne vil have i dit liv i stedet for ting du vil undgå. Næsten alle dine udsagn kan vendes positivt – fx. kan “jeg vil ikke have overtræk på kontoen” vendes til “jeg vil altid have penge nok på kontoen”. Det lyder banalt, men at fokusere på positive ting fremfor negative får faktisk livet til at glide lidt nemmere. Ligesom i det klassiske eksempel med glasset, der kan være halvfuldt eller halvtomt alt efter hvem der ser på det.

3. Lav grupper af sætninger

Næste trin er at sortere sedlerne i grupper (eller affinities som man også kalder det), som du synes hænger sammen. I eksemplet ovenfor hører 1 og 4 nok sammen i én gruppe og 2 og 5 hører sammen i en anden gruppe. Når du har sorteret sedlerne opdager du måske at en sætning hører til i to grupper – så laver du bare en kopi og placerer sedlen i begge grupper. Så er det tid til at give de forskellige grupper en overskrift – ét eller to ord, der sammenfatter hvad de forskellige sætninger i gruppen handler om. En gruppe behøver ikke at have mange sætninger – nogle gange er der kun en enkelt som beskriver en virkeligt vigtig værdi i dit liv.

De fleste ender ud med 6-10 grupper / overskrifter for områder, der er virkeligt vigtige. Der er ikke noget “rigtigt” antal, men hvis du får meget få grupper (færre end 6) kan du overveje om du har fået det hele med. Det er ikke en 10 minutters øvelse – lad bare tankerne gå på langfart i de gode oplevelser du har har, de mennesker du har sat pris på osv. så plejer der at komme flere sætninger om ting, der virkeligt betyder noget for dig.

Hvis du har flere end 10 grupper så overvej om du måske går for detaljeret til værks; Der er muligvis nogle sedler der kan samles i andre grupper. Der er som sådan ikke noget rigtigt eller maksimalt antal og modellen kan rumme så mange det skal være – men de fleste vil som nævnt nå frem til mellem 6 og 10 overskrifter

4. Giv dine værdier karakter

Sæt nu værdier på de enkelte overskrifter på en skala fra 1-10 (hvor 1 = ”Forfærdeligt og helt ad H. til” og  10=”Fuldstændig tilfreds og lykkelig”

Din liste kunne måske ende med at se sådan ud:

  • Bolig = 4
  • Familie = 8
  • Fritid = 5
  • Job = 3
  • Parforhold = 6
  • Sundhed = 9
  • Venner = 8
  • Økonomi = 8

5. Find sammenhængen

Derefter ordner du overskrifterne i rækkefølge efter, hvordan du synes, de påvirker hinanden (ikke efter hvor vigtige de er eller hvor godt du synes det går):

For eksempel kunne listen nu se sådan ud:

Job -> Økonomi -> Bolig -> Parforhold -> Familie -> Venner -> Fritid -> Sundhed.

6. Tegn dit værdihjul

Tegn nu en cirkel og del cirklen i lige store ”lagkagestykker” – der skal være ét stykke til hver af dine overskrifter – altså 8 i eksemplet her.

Nu kan du sætte overskrifterne fra din liste på de forskellige lagkagestykker. Udfyld lagkagestykkerne svarende til den værdi du har givet hver af overskrifterne hvor 1 er helt inde ved centrum og 10 er et helt udfyldt stykke.

Et eksempel på værdihjulet udfyldt med værdierne fra eksemplet  er vist nedenfor.

Værdihjulet - et eksempelDet er ikke så underligt at man kan føle sig ude af balance, hvis livet er ”punkteret” på en eller flere af de værdier der er helt grundlæggende for om man er lykkelig. Forestil dig at figuren ovenfor er hjulet på din cykel – det er ikke den bedste forudsætning for at køre behageligt og nyde turen….

7. Find dit livs ømme punkter

Noget af det de fleste af os er gode til, er at opgive at gøre noget ved det der er sværest – fordi det er svært og derfor uoverskueligt at gøre noget ved – for hvor skal man begynde. Så bruger vi i stedet energien på at forsøge at få styr på noget af det, der ikke er helt så svært. Og vi undres over at det aldrig rigtigt vil lykkes. Årsagen er, at så længe der er noget der ikke virker, så påvirker det alle de andre aspekter af livet, der er afhængige.

Derfor er noget af det vigtigste du kan gøre for at forandre dit liv at finde ud af hvilke værdier der – helt ærligt og oprigtigt – betyder noget for dig og din livskvalitet. Og det er ikke sikkert at det du først sætter på listen er det rigtige. Er det i virkeligheden dig der synes at boligen skal ligne Bo Bedre? Har karrieremæssig succes reelt betydning for dig? Eller handler nogle af de værdier og mål du jagter, i virkeligheden om at tilfredsstille andres forventninger?

Hvis du vil bruge værdihjulet som værktøj til at tage temperaturen på din livskvalitet så prøv at tænke en ekstra gang over disse spørgsmål når du har lavet den første version af dit værdihjul:

  • Hvad er de vigtige værdier i DIT liv?
  • Hvorfor disse værdier vigtige? Hvad giver den dig og hvilke behov opfylder den?
  • HVEM er den i virkeligheden vigtig for? Er det dig selv eller er det i virkeligheden  kæresten, dine forældre, vennerne,”samfundet” ….?
  • Er der balance i dit værdihjul eller er det ”punkteret” på en eller flere dimensioner?
  • Hvordan kan du fokusere på den ene værdi, som er i dårligst tilstand lige nu?
  • Hvad er udfordringen ved at fokusere på den ene ting – og kun den?
  • Hvad forhindrer dig i at få det bedre i den del af dit liv?

8. Vil du videre?

Du er meget velkommen til at kontakte mig med spørgsmål og kommentarer – eller fortælle mig hvad du har fået ud af at lave dit personlige værdihjul.

tomas@tomasfriis.dk
eller på
4031 4014 (efter 17)

Indkøbskurv
Scroll to Top