fbpx

Plan for pligter

Prøv at lave en plan – eller et udkast til en plan – for hvad der skal laves af “pligter” i hjemmet. Det er ikke en kalender, men en princip-plan, der kan dækkes en hvilken som helst måned eller uge i jeres familie. Det er VIGTIGT at børnene (hvis altså i har nogen, der er mere end ca. 5 år) både får plads til at have en mening om / holdning til og indflydelse på planen. Hvis i laver et diktat, så lad være med at prøve at få det til at se ud som en kompromis – der ER forskel på en aftale og en ordre!!! Og regn så i øvrigt med at de både kan og vil meget mere, en i egentlig forestiller jer. Børnene har i meget høj grad brug for – uanset om de stritter i mod – at få følelsen af, at der er brug for dem – at de faktisk gør en forskel –  for hele familien – om de passer deres pligter eller ikke.

I får et redskab til både at få talt om, HVAD det egentlig er der skal laves, hvor MEGET det skal laves (skal der fx. støvsuges hver dag, ugentligt eller ca en gang om  måneden?). Og dernæst om det skal foregå på en bestemt måde, på et bestemt tidspunkt osv. Endelig kan i fordele pligterne hen over ugen / måneden, så i begge er tilfredse med planen (det er ikke sikkert i bliver enige, men tag det, hvor i er enige først) og så må der ellers forhandles om resten. Husk de “7 regler for god Dialog” når i diskuterer både med hinanden og med børnene. Og hvis det er svært at nå til enighed, så husk konfliktløsningsmodellen

På længere sigt: Brug evt. et “familieråd” en gang om  måneden til at justere og følge op: hvordan går det og er der noget i planen, der skal laves om.

Indkøbskurv
Scroll til toppen