fbpx

Find 10 fordele ved uhensigtsmæssig adfærd

Find 10 fordele ved uhensigtsmæssig adfærd

AL vores adfærd og kommunikation (både det vi gør og det vi ikke-gør, det vi siger og det vi ikke-siger) udspringer af, at vi har en eller anden fordel ved den pågældende adfærd eller kommunikation. – Vi får dækket (eller tror vi får dækket) et behov af en slags.

Fordelen er enten at vi OPNÅR et eller andet eller (typisk) at vi UNDGÅR et eller andet. Hvis vi skal have en chance for at ændre vores uhensigtsmæssige adfærd skal vi først finde fordelen ved at have den adfærd –  ulemperne er jo som regel tydelige nok. For hvis ikke vi finder fordelene kan vi ikke finde andre og mere hensigtsmæssige måder at opnå fordele på – og dermed at få dækket de underliggende behov.

Lav en liste med 10 fordele ved at have den adfærd, som du gerne vil ændre.

For eksempel:

  • Jeg bliver ikke afvist (hvis jeg afviser først)
  • Jeg tager mig bedst ud (hvis modparten bliver sur)
  • Jeg bliver ikke skuffet (hvis jeg ikke investerer mig selv i forhold til andre)
  • Og så videre..

Vær parat til at det kan være rasende svært. Og vær parat til at se, at fordelene måske ikke er særligt “glamourøse”, heltemodige eller rosværdige. Det er tit fordele, der er lidt lumpne, ufine i kanten – måske decideret ondskabsfulde – eller i hvert fald skamfulde på en eller anden måde. Men de skal frem i lyset – for ellers har du ingen chance for at finde på noget ANDET (og smartere) adfærd, der kan dække de behov, som du får opfyldt ved de – ikke så pæne – fordele. Din adfærd handler om at skaffe dig dækning for dine behov og/eller at opretholde dine grænser. Og dine behov og grænser ER FINE. Du må gerne have dem. Det er bare ikke altid din ubevidste adfærd er særligt hensigtsmæssig, og nogle gange er den endda direkte skadelig i forhold til at du reelt får dækket dine behov og/eller opretholdt dine grænser.

Der hvor den vigtige information ligger er sjældent “pænt”. Carl Jung har sagt noget i stil med at den menneskelige skyggeside rækker helt til helvede. Skyggen; de dele af vores selv, som vi ikke vil kendes ved, indeholder både de storslåede fantastiske sider, som vi ikke kan rumme at vi også er. OG den rummer de grimme / “onde” / slemme / skamfulde sider, som vi heller ikke vil være ved.

Når vi har en adfærd, som vi godt kan se er uhensigtsmæssige – for os selv og/eller for andre – er det ofte skyggesiderne der styrer festen – i stedet for vores bevidste selv.

Vores grundlæggende behov er ikke gode eller onde – de er “bare” behov, som vi har brug for at få opfyldt. Hvis vi ikke kan finde ud af at gøre det bevidst – så tager skyggen over og sørger for det – som regel på bekostning af noget vigtigt.

Jo mere vi kan indrømme “sådan er jeg også”, desto bedre kan vi blive til at finde det underliggende uopfyldte behov – og derfra begynde at tage ansvar for at få det opfyldt på en ordentlig sund og respektfuld måde.

Indkøbskurv
Scroll til toppen