fbpx

Daglig meditation, fx. med Masterwaves

Læs om og bestil evt. meditationssystemet på www.masterwaves.dk. Hvis du allerede har et andet meditationssystem der virker for dig, så bliv endelig ved med det. I teorien behøver du faktisk slet ikke et meditationssystem – men de fleste af os finder det lettere og rart at have et system, der enten med musik, med “lydbilleder” eller fx. en guidet gennemgang af kroppen støtter og leder os igennem processen. Især i starten kan det være rart at have et system at støtte sig til.

Meditér en gang om dagen i mindst 14 dage – helst tre eller fire uger – mens du lytter til den korte 25 minutters udgave af Masterwaves. Det er ligesom med vægttræning; Der går et stykke tid før de positive resultater viser sig. Du kan måske mærke noget i armene de første dage efter du er begyndt i Fittness centret, men det tager et stykke tid inden du faktisk kan måle, at dine overarme vokser :-) Sådan er det også med meditation – og det er forskelligt hvor lang tid der går før du oplever en forskel. Men i løbet af en måned vil langt de fleste have oplevet at det virker – og så er motivationen der til at fortsætte. For enkelte virker meditationen nærmest med det samme.

Det er godt at være lidt “systematisk” på den måde, at det bliver nogenlunde samme tidspunkt på dagen. Klokkeslettet betyder egentlig ingenting, men prøv om din meditation kan foregå nogenlunde samme sted i døgnrytmen hver dag. Der er tre gode tricks der kan hjælpe dig med at komme hurtigere og dybere ind i meditationen:

 1. Sørg for at være “nede i gear” inden du mediterer – morgenen er ofte et godt tidspunkt fordi du er (burde være) udhvilet.
 2. Du kan forstærke effekten af meditationen ved at “forberede en tanke”: Når der kommer ét eller andet og “forstyrrer” dig (en tanke, en lyd, en kropsfornemmelse osv.) så sig – eller tænk – følgende til dig selv.
  “Der er en (tanke, lyd, kropsfornemmelse) … Det er OK – den må godt være der.”
  Så behøver du ikke gøre noget for hverken at fastholde eller fjerne den.
 3. Hav fokus på din krop. Det letteste er at have en smule af din opmærksomhed på dine håndflader og dine fødder; hvad oplever dine hænder og fødder lige nu, hvad kan du mærke  – fx:
  – rører de ved noget (fx. dine strømper eller gulvet), er de varme / kolde, er de tørre / fugtige
  Undlad at bedømme om det er godt eller skidt – læg bare mærke til hvad du oplever. Hver gang du bedømmer, så læg mærke til at du gør det og lad derefter din opmærksomhed gå tilbage til hvad du oplever lige nu.Hvis du har svært ved fokusere på dine hænder og fødder, så kan dit åndedræt sikkert hjælpe dig: træk vejret langsomt og dybt ned i maven – og mærk hvordan det føles.

Hver gang en tanke eller en irritation (lyd, næsen der klør eller en følelse af en slags – hvad det nu er) kommer forbi, så anerkend AT den er der, at det faktisk er OK at den er der – og vend så tilbage til at mærke din krop og dit åndedræt

For mange af mine klienter virker denne “mekaniske” måde at lave øvelsen i praksis. Når du lægger mærke til noget (tanke / følelse / kropsfornemmelse / sanseindtryk) så

 1. Sig til dig selv: Der er en tanke (eller hvad det nu er). Forestil dig evt. at du sætter et klistermærke på den hvor der bare står “Tanke”
 2. Derefter sig til dig selv: Det er OK at den er der.  Forestil dig evt. at du sætter et nyt klistermærke på hvor der bare står “Det er OK”
 3. Derefter sig til dig selv: Jeg behøver ikke holde fast på den. Samtidig hermed tager du en indånding helt ned i maven og giver slip på vejret og lader din krop ånde ud.
 4. Flyt så dit fokus tilbage til kroppen – fx. dit åndedræt.
  Når der kommer noget ind i dit opmærksomhedsfelt igen (og det gør der!) – så starter du forfra med punkt 1 – og gentager processen hver gang du opdager, at din opmærksom bliver fanget af en ny tanke, følelse eller sansning. “Rinse and repeat”.

Du kan også, når du mærker noget / opdager at du tænker noget eller at du bliver grebet af en følelse, mærke efter (mere end at tænke / analysere dig frem til)

 • HVEM i mig (eller HVAD i mig) er det der oplever denne sansning / tanke / følelse.
 • Læg mærke til hvem/hvad i dig er det, der oplever dét at mærke det.

Ligesom hvis du ser en person, der kigger på en 2. person, der kigger på en 3. person, hvor den 3. person er “tanken”, den 2. person er den, der oplever tanken og du selv er den, der oplever den, der oplever tanken. Denne del er oftest lidt lettere, hvis du mærker efter i afslutningen af din udånding. Der er (eller lav selv) en lille pause efter udåndingen, inden du ånder ind igen. I dette lille mellem-rum er sindet ofte stille, og det er lettere at mærke dig selv og de dybere lag af dig.

Læg mærke til om der i den periode du mediterer sker nogen forandringer med fx. energi-niveauet, tolerancen, temperamentet, din evne til at tåle stress og måske også med dine drømme og kvaliteten af din nattesøvn.

En klog mand har en gang sagt at alle bør meditere en halv time om dagen. Undtagen selvfølgelig når man er stresset og har for travlt til det. For så bør man meditere mindst en time … :-)

Hvis du bare ikke KAN finde en halv time om dagen så overvej  dette eksperiment: Stå en halv time tidligere op hver dag (og hold din almindelige sengetid om aftenen, så du reelt sover en halv time mindre end du plejer) – og brug tiden på at meditere. Med mindre du er virkeligt i søvnunderskud når du starter, så vil jeg vædde på, at du efter to til tre uger er mere frisk og udhvilet efter din daglige meditation end da du sov 30 minutter længere. Tør du tage udfordringen?

Indkøbskurv
Scroll til toppen