fbpx

2010/01 Januarnyt fra www.tomasfriis.dk

Kære nyhedsbrevsmodtager

Dette er ikke et nyhedsbrev i anledningen af Nytår. Det er i sagens natur i anledningen af, at det er et Nyt Årti og på den måde et lidt tykkere kalenderblad vi har vendt for nyligt. Det er i hvert fald min undskyldning for, at nyhedsbrevet er noget længere og lidt mere mere blandet end det plejer at være. Det handler om

  • Nytårsforsætter og forandring
  • Maskulinitet og Mandearbejde
  • Andre mandegrupper
  • Workshop for kvinder
  • Foredrag
  • Flyttedrømme
Nytårsforsætter og forandring
Jeg håber dine eventuelle tømmermænd har lagt sig. Altså ikke dem fra Nytårsaften – de bør vel være overstået nu, men tømmermændene fra det nytårsforsæt, der ikke overlevede den hårde frost i januar. Det er godt tre uger siden der var skihop fra Garmisch-Partenkirchen, og for mange er det (for) lang levetid for et nytårsforsæt. Hvis du HAR styr på dit nytårsforsæt (eller slet ikke har noget), så hop videre i teksten. Hvis du vil læse lidt om, hvordan dit nytårsforsæt kunne have været født med en større overlevelseschance, så læs artiklen “Nytårsforsætter, der holder” – det er jo ikke for sent at skabe forandring, der er mere end 11 måneder tilbage af 2010, og der bliver ikke noget bedre tidspunkt end lige NU! Jeg er i øvrigt stadig holdt op med at ryge og stolt af det; det er godt to år siden jeg sidst havde en smøg i munden.
 
Første skridt i mit eget forsæt for det nye årti blev opfyldt 4. januar, så jeg er i den lykkelige situation, at jeg tager det roligt på den front. Faktisk er jeg sikker på, at de næste skridt i mit løfte til mig selv for “10’erne” kommer til at folde sig ud i det helt rigtige tempo: langsomt og stille og roligt – og alligevel hurtigere end jeg ville have troet.
 
En helt anden vinkel på det med at gøre status, er den lille sætning, vi siger til hinanden i tide og utide: “Hvordan går det?” Hvordan går det egentlig? For rigtigt mange af os er der – selvom det teknisk set er et ret åbent spørgsmål – ET korrekt svar. Det lyder noget i stil med “Fint, tak og dig?”, eller “Meget godt – det skal det jo” eller noget andet i den stil. Spørgsmålet tolker vi ofte som “hvordan går det med det du laver, dit arbejde altså”. Og hvor vigtigt er det lige spørger jeg så? Hvordan ville det være at grave bare ét spadestik dybere og åbne for at der kunne være et vigtigere svar;
 
“Hvordan har du det”.
 
Du kan selvfølgelig svare præcis det samme, men jeg oplever selv, at jeg bliver ramt lidt dybere når nogen spørger mig, hvordan jeg har det – så handler det om mig mere end, om hvad jeg laver. Der er en mand jeg kender, der stiller spørgsmålet:Hvordan lever du”. Og Jens Christian interesserer sig ægte for svaret vel at mærke – uanset om svaret viser sig at være “fint” eller “OK, lidt lala” eller “jeg er ved at dø indeni over det faktum, at jeg pisser mit liv væk”. Det er jeg taknemmelig for, både spørgsmålets anderledes ordlyd og Jens Christians ægte interesse i at høre svaret. Hvor ofte bliver du spurgt om, hvordan du lever dit liv, og hvor ofte spørger du selv – bare dine nærmeste – om det? Gandhi sagde: “Vær den forandring du vil have i verden”, så hvis du kunne tænke dig at blive spurgt lidt oftere, så er et sted at starte at spørge lidt oftere selv. Og i den forbindelse risikere at få et svar, der stikker dybere end “fint, tak”. Jeg er i hvert fald sikker på, at den du spørger vil stoppe op og tænke lidt mere end til det sædvanlige “hvordan går det”. Hvis du ikke tør spørge andre, så prøv noget virkeligt grænseoverskridende: Spørg dig selv, hvordan du lever. 
 
Maskulinitet og mandearbejde:
Hvis den forandring du søger i 2010 handler om at få mere retning på dit liv, mere fokus på meningen med det hele og på hvem DU er inde under lagene af forvirret mand, fraværende far, Berlingo-Bent eller det jeg kalder “Den Demokratiske Vatpik”, så kunne du overveje at tage i skoven. Altså ikke bare i skoven som i “skovtur med familien”, men i skoven i det særlige format, vi kalder “Få nosserne tilbage – 48 timers maskulin udvikling”. Det er lidt diskriminerende for det ER kun for Mænd. Hvis du er kvinde, og dermed udelukket fra at deltage, så overvej om der er en mand du vil forære det kærlige spark til. Din egen mand, din bror en god ven eller kollega. Så send ham nyhedsbrevet – eller bare et link til www.tomasfriis.dk
Vi har i år udvidet formatet med et opfølgningsdøgn og muligheden for at få individuel coaching på dine fremskridt. Vi tager i skoven i april, i maj, to gange i oktober og årets sidste tur i november – klik her på Få nosserne tilbageder er mere information. Vi går også og pusler med en plan om at tage en VIRKELIG kold “Få nosserne tilbage”-tur med 8 mænd og et kamerahold. Det er i slutningen af februar, så hvis du kunne tænke dig at få en ekstra oplevelse, en billigere (= næsten gratis) billetpris og du tænker det kunne være sjovt ovenikøbet at komme på TV, så er det LIGE NU du skal vende tilbage.
 
I maj har du endvidere mulighed for at tage med på den lidt længere og mere intense ”Er du mand for din kvinde” Det bliver 80 timer – fire dage – hvor vi udover ”retning og mening” kommer til at arbejde dybt med dit nærvær og din bevidsthed, bl.a. omkring maskulinitet og femininitet. Det handler om hele din evne til at være ”polariseret” – altså din evne til at skabe den gnist der springer mellem dig og din kvinde. Jesper og jeg arbejder på at få de sidste ting på plads i programmet – så i næste nyhedsbrev er mere info om “Er du mand”-kurset. Og så er der i øvrigt opfølgningsdøgn i marts og september – men de er forbeholdt de mænd, der HAR deltaget på ”Få nosserne tilbage” Du kan se alle datoerne ved at klikke her: kalender for workshops.
 
Mandegrupperne – som er det sted du kan arbejde regelmæssigt med dig selv og din maskulinitet – kører selvfølgelig videre i 2010, den nyeste er lige startet i onsdags. Der er plads i flere af grupperne, så der er ingen undskyldning. Du kan se datoerne for de forskellige grupper mit regi i mandegruppekalenderen. Ring eller svar på denne mail for at komme med. Og så starter der snart mandegrupper op både i Holbæk og i Nyborg på Fyn.
 
Det er Mads Kristian Bruun der starter op på Fyn – der er mere info at på denne hjemmeside. Mads er superseriøs – og arbejder intenst med maskulinitet; og har mere at byde ind med end de fleste.
 
Jesper Kjær starter mandegruppe i Holbæk. Jesper er den anden halvdel af teamet omkring ”Få nosserne tilbage” og ”Er du mand for din kvinde”. Jesper tilbyder – udover mandegruppe og workshops – også individuel Lifecoaching med udgangspunkt i Danmarks måske bedste coachuddannelse fra ID Academy, samt en lang erfaring med bl.a. meditation og kampsport. Under det stille og rolige ydre er Jesper knivskarp – du får fat i ham ved enten at ringe på telefon 2711 1530 eller på mail jesper@doske.dk.
 
Hvis du savner en mandegruppe i nærheden af, hvor DU bor er du meget velkommen til at skrive til mig – også selvom jeg ikke har en mandegruppe i nærheden. hvis mænd nok der ønsker at være med er samlet i et område, så hjælper jeg eller en af mine kolleger gerne med at løbe det i gang; enten som en mandegruppe i selv driver eller ved at formidle kontakten til en mandegruppeleder, eller hvis det er det der giver bedst mening – ved at vi selv starter en faciliteret mandegruppe.
 
På kvindesiden er der også et par gode tilbud:
 
Workshops for kvinder
Det er Malene Schioldan, erfaren kvindegruppeleder, der inviterer til workshop om og for kvinder i Århus den 20-21 marts. Du kan se mere om Malene og workshoppen eller
downloade brochuren.
 
Hvis du har mod på et længere forløb, så er ”Sjælesøster” måske noget for dig. Det er Ranka Skak, der tilbyder et forløb over 4 måneder i løbet af foråret 2010, hvor du med en gruppe af gode kvinder fordyber dig i en feminin, smuk og spirituel praksis. Du risikerer at flytte dig for alvor :-) Der er mere info på Rankas hjemmeside .
 
Til sidst er der et par blandede tilbud. Sådan at forstå, at de er for både mænd og kvinder:
 
Foredrag om ”Kærlighedens kemi” med Maj Wismann
Torsdag d. 4. februar 2010 kl. 19-21 er der foredrag på Centret på Hørbygaard på Tuse Næs v. Holbæk. Temaet er ”Kærlighedens kemi”, og det er min gode kollega, sexolog Maj Wismann fra Nyborg, der bl.a. fortæller om, hvorfor kæresteri og ægteskab i halvdelen af tilfældene ender med en skilsmisse, og hvorfor det kun er ca. 25 % af de resterende par, der faktisk ”kun” har det okay! Hvad blev der af den lykkelige forelskelse? Information og tilmelding klik her: så lander du på facebook.
 
Foredrag / udviklingsgruppe om følelser
Det andet blandede tilbud er lige på trapperne; Min kollega psykoterapeut Ea Lethin Vedel og jeg arbejder på en mini-serie af foredrag / seminarer / gruppeaftener – eller hvad vi skal kalde dem – over temaet ”Følelser – det du ikke lærte i skolen”. Både ANTAL format og datoer er lidt usikre endnu, men regn med at det bliver sjovt, dybt, interessant, sjovt, tankevækkende, spontant – og sjovt. Og for første gang i min ”butik” altså OGSÅ for kvinder. Tidspunktet er kl. 19.00 til 22 alle tre gange, og prisen bliver til at overkomme: 200,- pr. aften. Der kommer selvfølgelig en nyhedsmail og nyt på
www.tomasfriis.dk, når tid, sted og format ligger fast. Du kan sikre dig en af pladserne ved at sende en mail til foredrag@tomasfriis.dk
 
Flyttedrømme
Som absolut sidste emne hvis du stadig hænger på: Vores kontorer er ved at være for trange; så mine kolleger og jeg går i flyttedrømme. Vi kigger derfor BÅDE efter nye kolleger der vil være med til at skabe et nyt og større sted; måske som partnere, måske som kolleger og lejere enten på fuld tid eller måske blot en dag eller to om ugen. OG vi kigger efter et nyt sted; Ideelt med plads til 5-8 terapeuter / behandlere og med faciliteter til større grupper og undervisning. Vi er lidt kræsne med hensyn til atmosfære og indretning; til gengæld skal det være centralt i Hillerød :-). Hvis du kender nogen, der kender nogen – enten med den helt rigtige ejendom eller som kommende kollega, så spred budskabet. Når vi er flere kan vi mere.
 
Nyhedsbrevet blev en længere omgang – ved indledningen til årtiet. Jeg håber det kan inspirere dig til at stikke tæerne lidt mere i din egen udvikling og i dit parforhold – eller måske lukke øjnene og springe helt ud på den dybe ende. Som altid; hvis du har noget at dele, kommentere eller spørge om, så ring eller send mig en mail.
 
Jeg kan mærke at mit 2010 – både året og årtiet – bliver fantastisk rigt på muligheder, på inspiration, på udfordringer og nye veje. Jeg håber det samme gælder for dit år og at du rækker hånden ud, tager fat om det hele og kaster dig ud i det. Hvordan lever du?

 
Mange hilsner

Tomas

 

Indkøbskurv
Scroll til toppen