2008/12 Nytårsnyt fra www.tomasfriis.dk

Det er ved at være sidste chance for et nytårsforsæt, der holder.
 
Der er mange måder at lave nytårsforsætter på – den mindst effektive er at finde på det i sidste øjeblik i en champagnebrandert lidt før midnat på årets sidste aften når du vakler på en stol, på vej til at springe ind i 2009. Den allermest effektive er at lade helt være: Så bliver du ikke skuffet, du risikerer ikke at føle dig mislykket eller noget andet ubehageligt i den stil. Der sker måske heller ikke det store næste år, og hvis det er det du gerne vil, så lad være!
 
Den udfordrende måde er at sætte dig et mål – ét du i virkeligheden gerne vil opnå, sådan RIGTIG gerne. Det kræver dog at du sætter sig ned og tænker over hvad det er du gerne vil opnå. Eller løber en tur og tænker over det, eller … hvad det nu er, der nu skal til for at du tænker efter – og mærker efter – hvad der er vigtigt at forandre i DIT liv, hvad der er vigtigt nok til at du vil fokusere på det og gøre noget ved det.
 
Jeg har skrevet en lille artikel om “Nytårsforsætter, der holder“. Den hjælper dig ikke med at finde ud af, hvad dit mål skal være, men hvis du HAR fundet dit mål kan den måske hjælpe dig med at få det trykprøvet og omsat til realiteter. For knapt et år siden gav jeg mig selv den sidste røg. Efter knapt 30 år med en fantasillard smøger, 50+ rygestop-fiaskoer og en usædvanligt dårlig ånde besluttede jeg mig for at slippe identiteten som nikoman. Og bare for en ordens skyld: den 23. januar 2009 er det et år siden jeg sidste sugede på en smøg
 
Hvis du stadig er spejlblank på, hvad der skal være dit mål i 2009 (eller et andet tidspunkt efter 2008 kommet på arkiv) er der måske lidt inspiration at hente i dit Værdihjul. Det er en relativt stor mundfuld at lave Værdihjulet (hvis det skal gøres ordentligt), men det er en rigtig god måde at reflektere over sit liv og det der fylder i det. Artiklen er til gengæld hurtigt læst, så se om den ikke kan inspirere dit til at give dit liv et Serviceeftersyn.
 
En af de måder man(d) også kan reflektere over sit liv og den retning det har, er ved at sætte sig og kigge ind i en hvid væg. Helt bogstaveligt – og hvis du bliver siddende længe nok, så VIL der på et tidspunkt komme noget, du kan sætte som retning. Det lyder måske som en underlig eller … skal vi sige fundamentalistisk … måde at finde en retning. Men der ER faktisk en mening bag galskaben; En stor del af det vi – altså de ANDRE, ikk´? – går rundt og gør (man kunne fx nævne: Ryger smøger, spiser slik, drikker rødvin, ser porno på nettet, arbejder for meget, samtaler for lidt, køber tøj, sko og fladskærme vi ikke har brug for, sumper på Facebook eller Youtube og ser uanede mængder af, virkelig, virkelig, VIRKELIGT dårligt TV) handler jo om at undgå at mærke, hvordan vi har det. Altså hvordan vi har det med vores partner, med vores børn, vores venner eller vores job. Og især med os selv.
 
Øvelsen ”at kigge ind i en hvid væg” handler om at mærke hvordan du har det – uden doping, uden distraktioner, uden alt det du gør for at slippe. Så lad være med at tage en kop kaffe når du trænger. Undlad at gå en tur når du har brug for frisk luft. Drop smøgerne så længe du sidder der. Gå kun på toilettet, hvis du virkelig skal – altså VIRKELIG skal. Lad være med at sende vennerne ”hvad laver du”sms’er. Du behøver sådan set heller ikke spise noget – du fik sandsynligvis rigeligt i går, så hvorfor ikke nøjes med et glas koldt vand hver time. Prøv at sidde sådan fx en dags tid og mærk hvad der sker. Jeg er ret sikker på at du kommer til at mærke nogle følelser, som du ikke har mærket længe. Måske finder du også en flig af, hvad der ER vigtigt for dig – det kunne måske endda være dit mål for 2009. Og det er i hvert fald billigere end at gå til en coach eller terapeut :-) Min påstand er, at hvis INGENTING kommer til dig mens du sidder og kigger ind i en hvid væg, så har du ikke siddet længe nok!
 
En anden formulerede det i en lidt større sammenhæng sådan her: Hvor længe har du tænkt dig IKKE at stille det store spørgsmål?
 
For mig har 2008 været et forrygende, skræmmende, trøstende, hårdt, givtigt, sjovt, dyrt og alt muligt andet år. De to absolut største ting har været min datter Lauras fødsel i sommers og det at springe ud som fuldtidsselvstændig i foråret. Jeg er taknemmelig for det hele, måske allermest for den tillid så mange mennesker har vist mig i 2008. Og jeg er spændt på, hvad der kommer til næste år. Lige nu står der ”travlhed” på skemaet: det er ved at være højsæson for parterapi. Det er både godt og skidt: Godt for ”forretningen” som forhåbentlig kommer til at “bære” i 2009 og skidt fordi det jo er en konsekvens af andre menneskers – i hvert fald potentielle – ulykkelighed.
 
Hvis du er i en situation, hvor dit liv IKKE arter sig som du gerne vil have det lige nu, så husk; at uanset hvad der, udover 2008, måske skal slutte og uanset hvor smertelig den slutning så er, så er der samtidig en ny begyndelse. Måske uinviteret og ukendt, men det er også en begyndelse.
 
Som altid: Hvis der er noget du vil dele, kommentere på eller spørge om, så ring eller send en mailIndtil da, ønsker jeg dig og dine en forhåbentlig sikker og sjov nytårsaften, og et godt, spændende og lykkebringende 2009.
 
De bedste hilsner
 
Tomas
Indkøbskurv
Scroll to Top