fbpx

“Årets luder” går til Lone Dybkjær

På de Radikales hjemmeside kunne man i dag læse at Lone Dykjær har fået en pris – “Årets Luder”. Klik på billedet for at se pressemeddelelsen:

FALSK PressemeddelelseEller, hvis der var sammenhæng i Lone Dybkjærs holdninger, så ville man måske kunne have set ovenstående pressemeddelelse. I stedet kan man se denne: http://www.radikale.dk

Tillykke til de homoseksuelle og til Lone Dybkjær. Jeg skriver ikke dette for at dryppe malurt i det bæger. Jeg undres bare over, at man på den ene side kan være tolerant overfor homoseksuelle og kæmpe for og forsvare deres rettigheder (tak for det!) og så samtidig have et så unuanceret syn på prostitution. Det er meget oppe i tiden –  lige nu er det prostitutionskunderne, der forfølges med den samme retorik som for bare 20-30-40 år siden var officiel lingo omkring de homoseksuelle (og som til dels stadig er det på den religiøse højrefløj).

Jeg undres også en lille smule over, at man på den ene side – i forhold til retten til fri abort (tak for at vi stadig har den og stadig forsvarer den) – kan bruge menneskerettighederne som det helt grundlæggende argument – altså kvindens umistelige ret til at bestemme over sin egen krop. Også så samtidig mene, at den ret altså lige afhænger af, hvad kvinden vil bruge kroppen til. Du må godt bruge din krop til at få abort (vi kan ikke så godt li’ det, men det er vigtigt at du har den ret!), men du må ikke selv bestemme suverænt over om, med hvem, og især hvorfor du vil have sex – med den selvsamme krop.

Jeg vil slet ikke forklejne hverken problemerne eller de gjorte fremskridt for de homoseksuelle. Det er altså heller ikke for at forklejne hverken etiske eller ligestillingsmæssige problemer omkring fri abort eller det afgørende vigtige i, at vi har – og skal bevare – retten til fri abort. For selvfølgelig skal vi det!

Jeg har bare svært ved at forstå at Lone Dybkjær kan mene noget SÅ forskelligt om to emner (altså lige ret for homoseksuelle og lige ret for prostituerede), der i deres dybeste og mest principielle substans handler om det samme – nemlig hvert menneskes ret til selv at bestemme, hvordan han eller hun vil indrette sit liv. På godt og på ondt.

Jeg vil heller ikke forklejne alle de sociale, psykiske, helbredsmæssige og andre problemer, der rammer mange (men altså langt fra alle)  prostituerede.  Jeg vil bare have lov til at undres over at man overfor én udsat gruppe kæmper for anerkendelse og rettigheder, mens man overfor en anden udsat gruppe vælger at bekæmpe gruppen som sådan. Godt nok under dække af at det er kunderne man kæmper imod. Men i praksis er resultatet det samme.

Det er klart at selvom man er uenige i meget andet må man godt være enige om noget. Men jeg synes altså det er underligt at se religiøse moralister, feminister, højreorienterede og ny-puritanere stå sammen. Og jeg bliver altid skeptisk, når mennesker er frisindede og tolerante på nogle punkter og fordømmende og rethaveriske på andre. Så får jeg svært ved at skelne mellem frisind og opportunisme.

Så herfra: Tillykke til Lone Dybkjær og til de homoseksuelle. Jeg håber virkelig, at de sidste formelle uligheder omkring børn, adoption, ægteskab osv. kan ryddes af vejen – jo hurtigere desto bedre. 

Men også: Kondolancer til landets prostituerede – fra narkoluderne over klinik-pigerne til de, der kører escort. Til trækkerdrengene, til de østeuropæiske, de afrikanske og alle de andre udenlandske piger, der søger lykken på et dansk lagen i håb om et rigere liv – og ender i et slidt kælderlokale med en tårnhøj gæld. Og især til de 2 – 3 måske 5% af de prostituerede (iflg. Politiet skøn), som tvinges til Danmark til et forfærdeligt liv i sexslaveri. For dem er det allermest alvorligt. For sålænge man kalder to og fem for lige, så er det de hårdest ramte, der ender med aldrig at blive hjulpet. Overhovedet!

Til alle de sexarbejdere, som ikke er sexslaver: Der blev ikke nogen anerkendelse til jer og jeres problemer i denne omgang. Ingen løsninger, ingen hjælp, ingen støtte.

Måske, hvis prostitution kunne blive trendy, hvis vi kunne finde et par kendis-politikere med prostitution som erhvervserfaring i bagagen, måske vi SÅ kunne få sat ordentligt lys på de reelle problemer i stedet for seksual-moral og ny-puritanisme. Og gjort noget ved dem.

Hov, det skulle da egentlig ikke være så svært….

Og nej, det er ikke et sjovt forsøg på at skyde Lone noget i skoene omkring manglende redelighed eller at man skulle kunne købe hendes mening på nogen som helst måde. Det er der til gengæld andre jeg kunne mistænke for. Jeg har stor respekt for hende, og for mangt og meget af det hun står for og kæmper for. Det er bare lige det med hendes holdning til fx. prostitution, jeg har det svært med.

Scroll til toppen