Få moral og religion ud af debatten om prostitution, tak.

Nedenstående postede jeg i en anden blog (En luders dagbog). Nogen gjorde mig så opmærksom på, at det måske hørte hjemme her også – så her er det.

Baggrund: En relativt hidsig debat om prostitution. Debatten i offentligheden er i mine øjne virkeligt skæv; Det er helt overvejende tilhængerne af forbud mod prostitution (maskeret som et forbud mod at købe sex ligesom i Sverige) der kommer til orde. Og den centrale gruppe i denne debat – de udøvende – er stærkt underrepræsenteret i debatten. Undtagen som umælende ofre.  

Som ikke-kunde (Læs, HAR aldrig været kunde, ER ikke kunde har ikke nogen ambition om at BLIVE kunde, kender ikke personligt til nogen som helst mand eller kvinde om hvem jeg ved, at de er eller har været kunde) tror jeg måske at man kan undlade at skyde mig i skoene at jeg skulle have personlige motiver – bevidste eller ubevidste – at forsvare.

Udover dette ene: Jeg vægter personlig – og herunder seksuel – frihed som noget af det allerhøjeste, måske DEN højeste af alle de værdier mit liv bygger på. Og derfor er jeg grundlæggende glad for at bo i “vores type” samfund. Frihed under ansvar vel at mærke, nemlig ansvaret for at de som har hjælp behov får hjælp.

Jeg synes vi gør alt for lidt for en række svage grupper i samfundet – herunder prostituerede, som for manges vedkommende lever og arbejder under ringe vilkår. Men OVER dette problem står i mine øjne den personlige frihed. Altså OGSÅ friheden til at foretage valg, der objektivt eller subjektivt og især normativt, kan vurderes som skadende for mig selv.

Jeg har lov til at ryge. Hverken produktet eller det at sælge det (eller købe det) er forbudt. På trods af, at den eneste positive effekt det har er en eller anden form for udefinerbar nydelse. På trods af at skadevirkningerne for mig som individ og for samfundet i form af “økonomi” er veldokumenterede. Men samfundet regulerer (i stigende omfang) hvor jeg må ryge, hvad jeg må ryge og bruger millioner af kroner på at fortælle (ikke forbyde!) at det er en skidt idé. Det er sådan vi tackler min uhensigtsmæssige adfærd omkring rygning.

Jeg har lov til at tage jobs, der er stressende, i mere eller mindre suspekte arbejdsmiljøer, som er psykisk udfordrende / decideret skadelige etc. Samfundet sætter så (i stigende omfang) krav til arbejdstidsregler, grænseværdier for skadelige stoffer, for støj og hvad har vi.

“Nogen skal jo gøre det” (fx. som politifolk der analyserer pædofili-billeder, som Falckreddere der fejer hjerner og lemmer op fra asfalten, som SOSU’er der skifter ble på demente, som soldater der dræber og bliver dræbt i Irak, Afghanistan osv.). Jo det er jo jobs “der skal gøres”, men væsentligst: Det er jobs som er nedslidende, nogle gange skadelige og endda dødebringende – og som folk kan tage hvis de vil have dem. Så prøver vi at reducere skadevirkningerne bedst muligt – og giver folk den hjælp vi kan, når de alligevel bliver skadede i større eller mindre omfang.

Hvis vi sammenligner med narkomani, så har vi ikke nosser til at tvinge narkomaner i behandling – men vi vil gerne forbyde voksne principielt selvansvarlige mennesker at give penge (eller defacto at tage penge) for at have sex. Uanset om det for disse mennesker er skadeligt eller ej. Uanset om det skyldes et “forkvaklet” menneske- og kønssyn (og hvem er det, der afgør hvad der er forkvaklet i morgen og næste år……?)

Vores seksualitet er privat, det måske allermest private vi har. Alene derfor er indgreb i seksualiteten potentielt noget af det mest krænkende for individdet.

“Det er ikke en menneskeret at få sex” (udtalt med spids stemme). Nej, men det er (pånær nogle ganske få helt indlysende undtagelser omkring alder og folk manglende åndsevner) frit for folk at indrette deres sexliv og deres seksualitet som de finder bedst.

Hvad med folk, der engagererer sig frivilligt i ekstremt hård S/M med nåle, varme, kulde, breathcontrol og hvad har vi. Hvad med folk der forbinder sex med urin og afføring, eller med at gå med ble og lege baby. Hvad med folk der føler de er født i den forkerte krop og skifter køn eller går i “det forkerte” tøj. Hvad med folk der tænder på deres eget køn; I en række stater i USA, i de fleste arabiske landet osv. er det ulovligt at udleve den form for seksualitet.

Der er sågar stater i USA, der anser oral og anal-sex for at være så moralsk forkert og skadeligt, at man kan blive (og faktisk bliver!) straffet for at praktisere det.

Hvad har seksuelle afvigelser (eller perversioner som nogle ynder at kalde dem) så med prostitutionsdebatten at gøre? Ikke (eller dog måske) noget med at man skal kunne gå hen og få afløb for det konen / manden ikke vil være med til. Men de fleste psykologer vil nok være enige i, at stærkt afvigende seksuel adfærd skyldes “afvigelser” af den ene eller anden art fx. i opvæksten. Skal vi så ikke forbyde det? De mennesker enten ER skadede eller vil sikkert blive det?

Jeg har, Gott sei Dank, lov til at have den seksualitet jeg har – og udleve den – sålænge jeg udlever den indenfor de meget få rammer (omkring alder og åndsevner) og sålænge jeg undlader at påtvinge andre min seksualitet gennem usædelig eller anden krænkende opførsel.

Den ret er helt grundlæggende. Og den omfatter (check også lige menneskerettighedskonventionen) OGSÅ min ret til at sælge seksuelle ydelser og dermed til at nogen må købe dem.

Det næste er vel at vi får DF og Kristendemokraterne indover med forbud mod sex udenfor ægteskabet. Eller at swingerclubberne skal lukkes. Og de homoseksuelle skal i KZ-lejr.

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅRH hold nu op mand, du er langt ude, hvad har det med sagen at gøre?. Det har i virkeligheden ALTING med sagen at gøre. Forbud mod prostitution (uanset om det er forbuddet mod at sælge eller købe) er en indskrænkning af den seksuelle frihed med baggrund i kønspolitiske/puritanske/”moralske”/religiøse / kald det hvad du vil overbevisninger.

Og når først vi havner dér, så er resten af rejsen i virkeligheden kun et spørgsmål om, hvem der sidder på bjerget og dikterer hvad der er den rigtige, acceptable form for seksualitet. Så jeg tør slet ikke afsløre, hvad konen og jeg gør når gardinerne er trukket for!

Når det er sagt, så ER der en række sociale, psykologiske og helbredsmæssige problemer – og nogle af dem er alvorlige – omkring prostitution. Så lad os dog for helvede bruge krudtet på at forsøge at løse dem, eller i hvert fald begrænse skadevirkningerne mest muligt. Ligesom vi gør med al anden menneskelig adfærd, der har negative effekter for samfundet eller for den enkelte.

I stedet for naivt at tro at de underliggende problemer forsvinder, fordi vi får gadeluderen og narkoluderen væk fra gaden.

Hvad synes du?

Indkøbskurv
Scroll to Top
Scroll til toppen